Sociální byty v Česku: vybydlený zdravý rozum

21. 08. 2016 20:59:55
Sociální oblast potřebuje nutně nový zákon o sociálním bydlení. Ne však v takové podobě, který se bude předkládat na vládu.

Tak jsme si přečetli návrh klíčového zákona z dílny ministryně pro sociální věci Michaely Marksové. Zákon, který je pro oblast sociálních věcí klíčový, je ovšem zcela asociální. Proč?

Jste-li svobodná matka, příspěvek na bydlení se vám sníží. Jste-li důchodce, příspěvek na bydlení se vám sníží. Jste-li zdravý pětatřicetiletý muž, který už deset let „nemůže“ sehnat práci, většinu peněz mu „ukradli“ v herně a vodka je jeho chleba, dostane „sociální byt“. Na náklady státu, na náklady nás všech. A aby se to nepletlo, zákon nepředpokládá žádný motivační tlak, což je pro oblast sociálních věcí špatně. Stále práci nemáš? Stále mizí tvé peníze v herně? Chudinko. Sociální byt ti zůstane navždy. Řeč je o novém zákonu o sociálním bydlení, který má sice dobrou myšlenku, ale tragickou oficiální podobu.

Čeští sociální inženýři pod vlajkou ministryně Marksové zjevně pospíchají, neboť se blíží krajské volby a ČSSD je chce vyhrát. A to za každou cenu. V souvislosti s tímto zákonem je proto potřeba se ptát - Kde ovšem udělali lidé na ministerstvu chybu?

Hned na počátku. V současném systému příspěvku na bydlení má na dávky nárok asi 230 000 domácností čítající přes 700 000 lidí. Podle nového návrhu přijde o příspěvek více než desetina potřebných - a zbytku se částka sníží až o dvě třetiny. Jaký je výsledek? Vyrobíme si ještě chudší skupinu z lidí, kteří buď již aktivní být příliš nemohou (důchodci), anebo mají ztížené podmínky (svobodné matky, rozvedené matky, mladé páry s dětmi atp.). Přičemž všichni tito nově zchudlí se většinou stůj co stůj snaží udržet ve vlastním bytě a tak nějak důstojně žít.

Ve jménu čeho je necháme zchudnout? Ušetříme? Ne. Vymýtíme bezdomovectví? Ne. Přesuneme peníze na pochybný koncept sociální bytů připravených pro skupinu lidí, z nichž velká část samostatně žít ani nemůže a neumí – a dost možná je v sociálních bytech smísíme i s těmi, kdo si za současného stavu byt udrží, ale v nových pořádcích už ne. A navíc: kde se všechny ty byty vezmou? Vystavíme státní ghetta? Obecní ghetta? Pronajmeme byty od soukromníků? Na základě jakých pravidel? Na jak dlouho? Moc otázek, a málo pozitivních odpovědí.

Čteme-li návrh zákona do detailů, ani sociální inženýři nemají v tak zásadních otázkách jasno. Je před volbami a v jejich čaji se rozpustil zdravý rozum. Nejhorší však je, že prospěcháři získají sociální byt na úkor těch lidí, kteří pomoc skutečně potřebují a snaží se ve svém životě něco dokázat, ovšem bez státní pomoci se jim to nedaří.

Je proto nutné, aby nejen odborná část společnosti vyvinula na ministerstvo práce a sociálních věcí tlak. Věřím, že i mnohým hejtmanům, primátorům či starostům z ČSSD se dnešní podoba návrhu zákonu o sociálním bydlení nelíbí. Jedná se o likvidační zákon, který může oslabit desetitisíce důchodců, matky samoživitelky nebo mladé páry. A to na úkor těch, kteří nemají motivaci svůj život zlepšit a chodí pouze s nataženou rukou. A státní aparát přidá takovým lidem sociální byt.

Napsáno pro Svobodné fórum

Autor: Dominik Dymanus | neděle 21.8.2016 20:59 | karma článku: 34.10 | přečteno: 1698x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 10.59 | Přečteno: 213 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 13.47 | Přečteno: 357 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 241 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.86 | Přečteno: 662 | Diskuse
Počet článků 30 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 929

Student

 

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...