Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč jsem podepsal Kroměřížskou výzvu

Už dlouho nebyla volba prezidenta České republiky tak důležitá, jako tomu bude za 2 roky. I proto jsem se rozhodl přidat ruku k dílu a podepsat Kroměřížskou výzvu. 

Předevčírem jsem po dlouhém zvažování podepsal Kroměřížskou výzvu. Pro některé je Kroměřížská výzva kontroverzní hra na elitáře, hledající správného kandidáta, který by dokázal porazit Miloše Zemana. Podle nemalé části politických komentátorů tak Kroměřížská výzva staví volbu prezidenta na úroveň, kdy je volba předem daná - někdo vs. Miloš Zeman. Neztotožňuji se s tímto názorem, byť si myslím, že PR celé výzvy je trochu nezvládnuté a může se tak zdát, že jde skutečně o hru na elitáře. Pro mne je však rozhodující obsah výzvy, který najdete na stránce http://kromerizskavyzva.cz, kde jí můžete také podepsat.

Někteří z nás možná ještě pamatují prezidentské volby v roce 2013. Hvězda Jana Fischera šla pozvolně ke dnu a společně s ní zase stoupala ta od Karla Schwarzenberga. Mnozí nečekali úspěch bývalého ministra zahraničních věcí a postup do 2. kola volby. Tak stejně se nedalo na jisto říct, že se do finální fáze volby dostane také Miloš Zeman. Přes všechna překvapení se tak stalo a teprve po vyhlášení výsledků 1. kola volby začala skutečná kampaň. Ze strany Karla Schwarzenberga šlo o slušnou, neurážlivou a někdy také vtipnou kampaň. Ze strany Miloše Zemana se však vedla nelítostná kampaň plná narážek, nesmyslů a někdy i zbytečné agresivity. 

Co tím chci říct? Nikdo z nás si tedy neuvědomoval, že vítězství Miloše Zemana může mít pro naši republiku tak špatný přínos. Přesto se vedla kampaň, které jsem se neúčastnil, ale pouze sledoval jako občan. Kolem, dnes již čestného předsedy TOP 09 a předsedy zahraničního výboru Poslanecké sněmovny, se pohybovali lidé, kteří věděli jaký je význam demokracie a svobody. Byli to nejen politici, ale i herci nebo mladí lidé, kteří se prostě jen zajímali o kampaň. Když jsem o kampani před necelým rokem mluvil s hercem Petrem Rychlým, který pořádal pár akcí na podporu Karla Schwarzenberga, řekl mi velmi zajímavou větu, která popisovala prostředí voličů knížete - atmosféra, která na akcích byla, připomínala Petrovi doby, kdy žil Václav Havel a kdy vznikaly základy naší demokracie. A to nebyla náhoda. To prostředí skutečně takové bylo. A už to vypadalo, že vítězem bude Karel Schwarzenberg. Bohužel se na výsledek 2. kola volby přímo zasloužil pakt Miloše Zemana a Václava Klause, kteří zdiskreditovali Karla Schwarzenberga polopravdami, na které veřejnost slyšela. A stalo se - Miloš Zeman vyhrál, Karel Schwarzenberg jako pravý státník uznal porážku a popřál novému prezidentovi mnoho štěstí. Tehdy pronesl Miloš Zeman známou větu, že bude české občany spojovat, nikoliv rozdělovat. A to se za ty 2 roky nedělo, neděje a dít nebude. A přesně proto vznikla Kroměřížská výzva. 

Česká společnost je rozdělená na dva tábory, které si nemohou přijít na jméno. Situaci nepomáhá ani Miloš Zeman ani jeho mluvčí. Naopak jsou to právě oni, kdo může za tuto situaci. Svými výroky, ve kterých se opírají do lidí s jiným politickým názorem, se sami pasují do role těch, kteří národ rozdělují. Možná mi někteří z vás budou argumentovat s tím, že sjednotit 10 miliónů lidí není možné. Samozřejmě, že není. Každý z nás má jiné politické smýšlení, někteří možná radši žádné. Ale když se podívám na prezidenta Andreje Kisku na Slovensku, tak věřím, že sjednotit národ jde. A to sice tak, že se národ nehádá a oba tábory respektují své názory. Jako občan jsem uznal, že Miloš Zeman vyhrál. Respektuji to, že jako bývalý člen ČSSD bude mít blíže k levici, což považuji za normální. Každý nějak smýšlíme. Nelíbí se mi však, že druhá strana, kterou respektuji, nerespektuje mé názory a ústy mluvčího Hradu označují třeba Karla Schwarzenberga (a společně s ním další množinu lidí, kteří podporují jeho a TOP 09) hanlivě a utahují si třeba z jeho věku (naspoledy narážel mluvčí Ovčáček na věk knížete s tím, že může mít na Hradě levnější vstupné). 

Rozvedl jsem důvody, proč mi není Miloš Zeman sympatický. Není to však tak, že bych ho neměl rád, protože smýšlí jinak nebo protože porazil někoho, koho jsem podporoval. Kroměřížskou výzvu jsem podepsal z toho důvodu, že chci svým podpisem vyjádřit naději na výběr skutečné osobnosti (nikoliv však pouze schopného soupeře pro Miloše Zemana), která bude vést kampaň slušně, s respektem ke svým soupeřům a s jistým politickým rozhledem, který je pro výkon funkce prezidenta České republiky nezbytný.  A věřím, že díky Kroměřížské výzvě se nám to podaří. 

Kroměřížskou výzvy jsem tajé podepsal z vlastního přesvědčení. Nehledám za tím žádnou hru na elitáře, kteří si hrají na všemocné. Se všemi body v Kroměřížské výzvě se ztotožňuji a věřím tomu, že se dokáže najít slušný a dobrý kandidát. Z vlastního přesvědčení jsem se rozhodl, že Kroměřížské výzvě v Ostravě pomůžu a utvoříme tak společnost lidí, kteří uspořádají v Ostravě akce s kandidáty, kteří budou mít možnost veřejně debatovat s veřejností. Kouzlem na celé výzvě je, že se v Ostravě sešli lidé, kteří volili nejen TOP 09, ale i KDU-ČSL, ČSSD nebo ODS. A právě taková jednota je pro budoucí volbu důležitá. A v tom je Kroměřížská výzva správná. 

Autor: Dominik Dymanus | středa 3.8.2016 18:38 | karma článku: 19,87 | přečteno: 1416x
  • Další články autora

Dominik Dymanus

Sociální byty v Česku: vybydlený zdravý rozum

Sociální oblast potřebuje nutně nový zákon o sociálním bydlení. Ne však v takové podobě, který se bude předkládat na vládu.

21.8.2016 v 20:59 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1698x | Diskuse| Politika

Dominik Dymanus

Už dlouho nebyl společný dialog tak důležitý jako dnes

Svět se každý den mění. Působení islámských radikálů v Sýrii a Iráku, stále pokračující konflikt na Ukrajině, snaha o vojenský převrat v Turecku nebo výsledek referenda ve Velké Británii. Jak čelit těmto událostem? Společně.

31.7.2016 v 20:05 | Karma: 11,88 | Přečteno: 604x | Diskuse| Politika

Dominik Dymanus

Uprchlíci si předsudky nezaslouží

Po obtěžování žen v Německu se opět oživila debata nad tím, jací vlastně uprchlíci jsou. Mezi mladými lidmi roste nenávist a xenofobie. Předsudky jsou na denním pořádku. Je toto správná cesta?

27.1.2016 v 19:51 | Karma: 12,52 | Přečteno: 1647x | Diskuse| Politika

Dominik Dymanus

Systém vzdělávání potřebuje změnu

Vzdělání je klíčem k úspěchu, to bezesporu. Je však klíčem k úspěchu získání informací, které v praxi nevyužijeme? Pohled studenta, který prošel gymnáziem a nyní studuje střední školu na současný systém vzdělávání.

12.1.2016 v 20:09 | Karma: 11,45 | Přečteno: 581x | Diskuse| Společnost

Dominik Dymanus

Nové výzvy pro TOP 09

Nové vedení TOP 09 bude čelit novým výzvám. Jakým? Nejen to v komentáři o celostátním sněmu TOP 09.

1.12.2015 v 20:08 | Karma: 12,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 975x
Student

 

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články