Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Už dlouho nebyl společný dialog tak důležitý jako dnes

Svět se každý den mění. Působení islámských radikálů v Sýrii a Iráku, stále pokračující konflikt na Ukrajině, snaha o vojenský převrat v Turecku nebo výsledek referenda ve Velké Británii. Jak čelit těmto událostem? Společně. 

Možná to zní jako klišé, ale společný dialog neměl nikdy tak důležitou roli jako dnes. Čelíme hrozbám, které mohou ohrozit naši bezpečnost a svobodu. Takovým hrozbám bylo, je a bude vždy nejlepší čelit společně. I za cenu toho, že se nám někdy nelíbí rozhodnutí většiny. Pro zachování společnosti zkrátka musíme něco obětovat. 

Řeč je samozřejmě o Evropské unii. Společenství 28 zemí s celkovým počtem 507,7 miliónů obyvatel (zhruba 7% světové populace). Smlouvy, na kterých byly pilíře Evropské unie postaveny si dávají za cíl podporovat mír, svobodu a blahobyt obyvatel. Z tohoto hlediska je Evropská unie jedinečná. 

Z ekonomického hlediska je Evropská unie nejsilnější ekonomika světa. Je nejen lákavá pro obyčejné lidi, kteří sem přicházejí z jiných částí světa, ale i pro investory. Z hlediska bezpečnosti se jedná o nejbezpečnější část světa, která je bez válek dlouhá desetiletí. Právě projekt Evropské unie měl předejít vákám, které v našich nejtemnějších dějinách v Evropě panovaly. Investicí do budoucnosti je vzdělávání, které je v unii na vysoké úrovni. Podle některých i na nejvyšší. 

Při současných hrozbách, kterým čelíme, je fungující Evropská unie v zájmu nás všech. Ruská federace má již několik let zájem pomocí dezinformačních webů rozložit Evropskou unii zevnitř. Poštvat nás proti zlému Bruselu, zlým Spojeným státům a hlavně proti kanceléřce Merkelové. Přesto, že má Evropská unie své představitele (předseda Evropské komise J. C. Junkcer, předseda Evropské rady Donald Tusk, předseda Evropského parlamentu Martin Schulz) je kancléřka Angela Merkelová skutečnou evropskou ikonou, kterou všichni známe (ať už ji máme rádi nebo ne). Je proto zcela logické, proč je z Ruska velká poptávka po pádu německé kancléřky. Její diplomatická síla je velmi silná a proto bychom ji měli podporovat. 

Není to ovšem samotná kancelářka, která čelí nátlaku. Je to celá Evropská unie. Posledním významným krokem bylo zavedení sankcí vůču Rusku. Dokázali jsme tak, že se vnějších tlaků nebojíme. A taky to, že stojíme za Ukrajinou, demokraticky zvolenou vládou a demokraticky zvoleným prezidentem. Ten souboj o Ukrajinu stále vedeme. Ukrajina potřebuje podporu Evropské unie, zároveň však musí projít řadou reforem. 

Další zkouškou byla, je a nejspíš i bude uprchlická krize, která nerozděluje pouze Evropský parlament nebo evropské státníky, ale samotné strany v jednotlivých zemích Evropské unie. Vzhledem k vážnosti celé krize se to dá pochopit. Stále bychom si však měli uvědomovat, že je naše členství v Evropské unii skvělou příležitostí ke společnému dialogu a společnému řešení. Při tak obrovském náporu je celoevropské řešení jedinou variantou, jak předejít nepřehledné situaci na hranicích a jak spravedlivě pomoci těm, kteří prchají před terorem v Sýrii, Iráku nebo Afghánistánu. Tím posledním řešením, které Evropská unie udělala, byla dohoda s Tureckem. Mnohými kritizovaná dohoda se zdá být úspěšná. Nic to ovšem nemění na vážnosti krize a vzhledem k současné situaci v Turecku je pozornost namístě. 

Poslední zátřes, který Evropská unie bude ještě dlouho vstřebávat, je výsledek referenda ve Velké Británii. Výhra populistů, kteří britské voliče oklamali, překvapila nejen představitele Evropské unie, ale taky samotné Brity. Dlouhé roky trvající kampaň proti Evropské unii vedená Konzervativní stranou přispěla k tomu, jak celé referendum dopadlo. Nigel Farage už jen plnil to, co chtěl dlouhé roky - začít ničit Evropskou unii. Dostal příležitost a té se chopil. Na otázku, komu prospěje rozpad Evropské unie je pak snadné odpovědět. Je však důležité si uvědomit, že při současné náladě ve světě jsou podobná referenda nesmírně nebezpečná. A referendum v Británii nám to dokázalo. 

Bývalý mluvčí prezidenta Václava Klause a novinář Tomáš Klvana položil kandidátovi ODS do Senátu Františkovi Stárkovi Čuňasovi prostřednictvím Facebooku zajímavou otázku - co si myslí o výroku Václava Klaue ml., který vyzval k tomu, abychom "vypadli" z Evropské unie. Část odpovědi Františka Štárka Čuňase mě zarazila - kdyby byl Brit, hlasoval by pro Brexit, kdyby bylo referendum u nás, hlasoval by pro setrvání. Proč chtít Evropskou unii bez Velké Británie? Bez tradičního partnera? Proč chtít Evropskou unii slabší? Buď František Stárek Čuňas nepochopil skutečný význam Evropské unie, nebo si dělal legraci. Vždy je lepší měnit společenství lidi zevnitř. Třeba pomocí eurposlanců, kteří budou do Evropské unii zvoleni. Odejít ze společenství 28 zemí je přinejmenším riskantní. 

Na závěr se proto naskytuje otázka, jaký pro nás má členství v Evropské unii význam? Z ekonomického hlediska je to jedoduchá odpověď, protože čísla jsou čísla - za první pololetní jsme dostali od Evropské unii o 66,6 miliard korun víc, než jsme do společné evropské kasy poslali. Z hlediska politického je to již pro každého z nás složitější - někdo se může s politikou komise J. C. Junckera ztotožnit, někdo ne. V zahraniční politice by se však měli všichni demokratičtí politici shodnout - co nejtěsnější spolupráce se Spojenými státy a co největší obezřetnost u Číny a Ruska. V jednoduchosti je síla. A spojenectví je při dnešních výzvách nesmírně důležité. Nebojme se proto veřejně říkat, že podporujeme naše členství v Evropské unii. Je to nesmírně důležité spojenectví. 

Autor: Dominik Dymanus | neděle 31.7.2016 20:05 | karma článku: 11,88 | přečteno: 604x
  • Další články autora

Dominik Dymanus

Sociální byty v Česku: vybydlený zdravý rozum

Sociální oblast potřebuje nutně nový zákon o sociálním bydlení. Ne však v takové podobě, který se bude předkládat na vládu.

21.8.2016 v 20:59 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1698x | Diskuse| Politika

Dominik Dymanus

Proč jsem podepsal Kroměřížskou výzvu

Už dlouho nebyla volba prezidenta České republiky tak důležitá, jako tomu bude za 2 roky. I proto jsem se rozhodl přidat ruku k dílu a podepsat Kroměřížskou výzvu.

3.8.2016 v 18:38 | Karma: 19,87 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Politika

Dominik Dymanus

Uprchlíci si předsudky nezaslouží

Po obtěžování žen v Německu se opět oživila debata nad tím, jací vlastně uprchlíci jsou. Mezi mladými lidmi roste nenávist a xenofobie. Předsudky jsou na denním pořádku. Je toto správná cesta?

27.1.2016 v 19:51 | Karma: 12,52 | Přečteno: 1647x | Diskuse| Politika

Dominik Dymanus

Systém vzdělávání potřebuje změnu

Vzdělání je klíčem k úspěchu, to bezesporu. Je však klíčem k úspěchu získání informací, které v praxi nevyužijeme? Pohled studenta, který prošel gymnáziem a nyní studuje střední školu na současný systém vzdělávání.

12.1.2016 v 20:09 | Karma: 11,45 | Přečteno: 581x | Diskuse| Společnost

Dominik Dymanus

Nové výzvy pro TOP 09

Nové vedení TOP 09 bude čelit novým výzvám. Jakým? Nejen to v komentáři o celostátním sněmu TOP 09.

1.12.2015 v 20:08 | Karma: 12,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 975x
Student

 

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články