Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Systém vzdělávání potřebuje změnu

Vzdělání je klíčem k úspěchu, to bezesporu. Je však klíčem k úspěchu získání informací, které v praxi nevyužijeme? Pohled studenta, který prošel gymnáziem a nyní studuje střední školu na současný systém vzdělávání. 

Vzdělání je dnes pro většinu z nás dobrou cestou k úspěchu. Úspěšné ukončení studia na vysoké škole, završené získáním titulu, považujeme za jistotu, která nám zaručí pracovní místo. Necítím se být povolaný tím, abych hodnotil, zda získání titulu znamená vše, a zda si můžeme být uplatněním na trhu práce tak jistí. Rád bych se s vámi podělil o předstupeň vstupu na trh práce - učivo na středních školách a gymnázií. Přiblížil vám tak to, co nás (studenty středních odborných škol a gymnázií) štve. 

Studuji střední odbornou školu v Ostravě, na kterou jsem přestoupil po neúspěšném studiu na jazykovém gymnáziu, které jsem nezvládal. Jak časově, tak psychicky.

Každý všední den vstáváme ráno tak, abychom byli ve školních lavicích na 8:00, v některých případech (třeba na soukromých středních školách) na 8:30. Pokud máme na "nultou hodinu", vstáváme tak, abchom ve škole byli na 7:05. Předpokládá se tak, že od 7:05 budeme sedět v lavicích a učit se. O tom, zda takový přístup systému školství k žákovi a jeho zdraví je dobrý, nechám na posouzení každého z nás. Věřte ale, že je velmi těžké se v 7:05 naladit na přísun nových informací, zvláště pokud jsme na gymnáziu. I to je důvod, proč je pro nás současný školský (chcete-li vzdělávací) systém tak demotivující. A proč je víc a víc "in" školu, a především její první vyučovací hodiny, záměrně vynechávat (slovníkem studenta bulat). 

Vstávání do školy je problém. Ne však zásadní. Propast mezi námi a vyučujícími už není taková, jaká byla kdysi. Už nebereme učitele (nebo profesory) jako podivíny, které prostě nechápeme. Vyučující se dokázali přizpůsobit době. Naučili se pracovat se třídou, pomáhat příležitostným hledáním na internetu a začali mezi žáky rozvíjet debatu. Za to jim patří velký obdiv. Brzdí je však stejný probém, jako nás - systém. 

Rámcový vzdělávací program, jehož autorem je ministerstvo školství (nahlédnout na něj můžete zde), se za poslední roky nezměnil. Cituji editorial Petra Trešňáka v časopise Respekt na toto téma „Systém je demorkatičtější, tvořivější a v mnoha ohledech i svobodnější. Podstata výuky ovšem na většině škol - základních i středních - zůstala stejná. Dostat studentům do hlavy utříděný systém poznatků, k nimž lidstvo během svého vývoje dospělo, a následně přezkoušet, zda jim v té hlavě drží“. Je nám tedy stále předkládáno učivo, které se učily generace před námi a před nimi. Přitom se svět tak rychle mění, a je pouze na nás, zda se mu přizpůsobíme nebo zůstaneme zaostalí. Bohužel musím konstatovat, že nás systém pomocí Rámcového vzdělávacího programu spíše učí být zaostalý. Nebo se snad mýlím? Cituji z velmi dobrého článku Marka Švehly z týdeníku Respekt: „Každý český gymnazista se má ve fyzice mimo jiné naučit třeba využívat zákon elektromagentické indukce k řešení problémů a k objasnění funkce elektrických zařízení. Díky hodinám chemie má zvládnout charakterizovat základní skupiny organických sloučenin a jejich významné zástupce, zhodnotit jejich surovinové zdroje, využít v praxi a vliv na životní prostředí. Z biologie posoudí ekologický, zdravotnický a hospodářský význam hub a lišejníků“. Právě tyto věty z článku Marka Švehly mi mluví z duše. Pokud si chcete tento článek přečíst, můžete si letošní první číslo Respektu koupit zde

Po přečtení předchozího odstavce se tak naskytuje otázka, zda jsou takové předměty skutečně nutné. Zda je nutná tak konkrétní a podrobná látka, která nám do života nic nedá. Argumentace tím, že se nám tyto látky a mnohé další hodí na maturitu je stejně výmluvná jako to, proč se to vůbec učíme. Jak nás v současném světě, který se skutečně každý den mění, udrží na nohou znalost zmiňovaného zákonu elektromagentické indukce? Nebo znalost základních skupin organických sloučenin? Odpověď je zřejmá. Pokud se nechceme stát vědcem, nebo někým, kdo se o tuto problematiku zajímá, jsou nám tyto informace houby platné. Především na gymnáziích a středních školách. Připadne mi absurdní, že maturitní zkouška se skládá z učiva, které se jeden týden učíme, a další týden ihned zapomeneme. S úderem víkendu tím tuplem. Jaký to má smysl? Z dosažení maturity se tak stal pro většinu z nás strašák, protože jsme si vědomi toho, že si tak složitou látku zapamatovat nedokážeme. V dnešním světě je lehčí si danou problematiku během minuty najít na internetu. To je síla současného světa. Fenomém naučených frází z učebnic je pryč a nastala doba, ve které jsou tyto technologie klíčové. Klíčová je také schopnost umět zhodnotit informaci, popřípadě si ji načíst ve více zdrojích, a udělat si svůj vlastní závěr ve svých vlastních větách. 

Systém, ve kterém se studenti pohybují, je zastaralý. Nedokáže reagovat na změny, které během posledních třiceti let probíhaly. Nutí nás se učit učivo, které v praktickém životě nevyužijeme, a na které si druhý den po písemce ani nevzpomeneme. Podstata dosažení úspěšné složení maturitní práce se tak stala něčím, co nás demotivuje. Čeho se bojíme a uvědomujeme si, že to bude ještě hodně těžké. Nezbývá tak než věřit, že zodpovědní lidé pochopí zaostalost systému a začnou postupně vzdělávání reformovat tak, aby škola dokázala reagovat na současný svět. Pokud však reagovat na současný svět nebude, nenadná to společnosti, ale nám studentům. Do světa totiž vkročíme s prázdnou hlavou. 

Autor: Dominik Dymanus | úterý 12.1.2016 20:09 | karma článku: 11,45 | přečteno: 581x
  • Další články autora

Dominik Dymanus

Sociální byty v Česku: vybydlený zdravý rozum

Sociální oblast potřebuje nutně nový zákon o sociálním bydlení. Ne však v takové podobě, který se bude předkládat na vládu.

21.8.2016 v 20:59 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1698x | Diskuse| Politika

Dominik Dymanus

Proč jsem podepsal Kroměřížskou výzvu

Už dlouho nebyla volba prezidenta České republiky tak důležitá, jako tomu bude za 2 roky. I proto jsem se rozhodl přidat ruku k dílu a podepsat Kroměřížskou výzvu.

3.8.2016 v 18:38 | Karma: 19,87 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Politika

Dominik Dymanus

Už dlouho nebyl společný dialog tak důležitý jako dnes

Svět se každý den mění. Působení islámských radikálů v Sýrii a Iráku, stále pokračující konflikt na Ukrajině, snaha o vojenský převrat v Turecku nebo výsledek referenda ve Velké Británii. Jak čelit těmto událostem? Společně.

31.7.2016 v 20:05 | Karma: 11,88 | Přečteno: 604x | Diskuse| Politika

Dominik Dymanus

Uprchlíci si předsudky nezaslouží

Po obtěžování žen v Německu se opět oživila debata nad tím, jací vlastně uprchlíci jsou. Mezi mladými lidmi roste nenávist a xenofobie. Předsudky jsou na denním pořádku. Je toto správná cesta?

27.1.2016 v 19:51 | Karma: 12,52 | Přečteno: 1647x | Diskuse| Politika

Dominik Dymanus

Nové výzvy pro TOP 09

Nové vedení TOP 09 bude čelit novým výzvám. Jakým? Nejen to v komentáři o celostátním sněmu TOP 09.

1.12.2015 v 20:08 | Karma: 12,96 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 975x
Student

 

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články