Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S kým jsme ve válce?

V souvislosti s útoky v centru Paříže si často klademe otázku zda jsme ve válce. Pokud skutečně ve válce jsme, je třeba si odpovědět s kým.

Teroristické útoky v Paříži změnily Evropu. Uvědomili jsme si, že je samozvaný Islámský stát schopný rozpoutat nelítostné krveprolití desítky nevinných lidí přímo v centru města, o kterém často mluvíme jako o místě, které chceme navštívit a ve kterém bychom chtěli třeba i žít. Nepředstavitelné se stalo realitou, která nás nejen bolí, ale vystavuje také otázkám, na které není lehké si odpovědět. 

Samotná otázka a odpověď na otázku zda jsme ve válce možná není tak těžká, jak se z prvních vět mého komentáře může zdát. Útoky v Paříži se dají klasifikovat jako válečný akt, kterým chce Islámský stát v Evropě rozšířit strach a také psychologickou válku, vedenou proti slušným muslimům a také proti uprchlíkům. Otázka s kým jsme ve válce je však složitější a odpověď na ni ještě těžší. Proč? Díky zmiňované psychologické válce vedené samozvaným Islámským státem si často pleteme skutečné nepřátele s těmi, kteří našimi nepřáteli nejsou a prchají před těmi, kteří v Paříži útočili. 

V dnešním dílu Otázky Václava Moravce byl jako vždy zveřejněn výzkum, tentokrát týkající se toho, jak by měla Evropa reagovat na zmiňované teroristické útoky. Z průzkumů pro dnešní díl od společnosti Median vyčteme, že je více než 80% lidí přesvědčeno o tom, že současný terorismus v Evropě souvisí s uprchlickou krizí. Dá se tedy předpokládat, že je stále nadpoloviční většina lidí, kteří by odmítali přijímat všechny uprchlíky, bez rozdílu. A právě tato rozhodnutí nejen českých, ale celkově evropských obyvatel, je vítězstvím psychologické války samozvaného Islámského státu. Znevýhodnit všechny uprchlíky na úkor dvou pařížských teroristů, kteří do Evropy přišli v některé z uprchlických vln. 

Již zmiňovaná psychologická válka samozvaného Islámského státu je skutečně úspěšná. Bojíme se, což je pochopitelné. Ale jako společnost se stále více stavíme k uprchlíkům negativně a vidíme v nich velké bezpečnostní riziko. Náš negativní postoj však může radikalizovat značnou část těch uprchlíků, kteří si naopak zaslouží naše pochopení a pomoc. Pokud budeme k uprchlíkům jako jednomu celku agresivní a budeme podléhat populistickým politikům napříč spektrem, zapříčiníme si sami radikalizaci těch, které neprávem odsuzujeme. Uprchlíci pro Evropu představují určité bezpečnostní riziko, to však není tak vysoké, abychom odmítali přijímat všechny. 

S kým jsme tedy ve válce? Nejsme ve válce s muslimy ani s uprchlíky. Jsme ve válce se samozvaným Islámským státem, který zneužívá náboženství k páchání těch nejodpornějších zločinů a psychologickou válkou, které nesmíme podlehnout. Uprchlíci, kteří skutečně prchají před zvěrstvy páchané teroristy a radikály se nesmí v Evropě cítit jako zločinci a jako někdo, koho se bojíme a chceme mu ublížit. Pokud nechceme podlehnout psychologické válce, nesmíme je svými činy radikalizovat. Ti uprchlíci, o kterých víme, že v minulosti bojovali v Sýrii a Iráku musí být tvrdě potrestáni, což souvisí s rozšířením pravomocí tajných služeb. 

Nabízí se také doplňující otázka jak zvítězit? Celosvětové společenství si po útocích v Paříži uvědomilo, že je na místě jednat nejen diplomaticky, ale vojensky, konkrétně zintenzivněním náletů na strategické cíle samozvaného Islámského státu. A začít přemýšlet nad pozemním útokem, což nebude vzhledem k situaci v Sýrii a Iráku jednoduché, protože se zde nachází příliš mnoho skupin o kterých nevíme, jací vlastně jsou a jaké jsou jejich záměry. Ale pokud chceme skutečně Islámský stát vojensky porazit, bez pozemního útoku se vzdušnou podporou to zřejmě nepůjde. Mezinárodní společenství musí prokázat skutečnou snahu a podstoupit také neoblíbené kroky, mezi které musí zařadit především dialog se současným vládcem Sýrie Asadem Bašárem. Protože bez Asada to nepůjde, bohužel. Důležitá je také spolupráce s Ruskem, které v Sýrii stejně jako ostatní hráči hájí své zájmy, avšak nálety míří ruské letectvo také na opoziční vojáky, kteří chtějí svrhnout zmiňovaného Asada. 

Samozvaný Islámský stát neporazíme pouze vojensky. Ideologie těchto teroristů a propracovaná psychologická válka působí na tisíce muslimů, kteří podlehnou propagandě o "svobodné muslimské zemi" a sní o tom, že se jednoho dne připojí k Islámskému státu, byť by za něj třeba nebojovali. Těmto muslimům musíme jako společnost nabídnout šanci k čestnému životu a možnosti uznávání své víry. Pokud bychom tyto muslimy, v některých případech uprchlíky, chtěli mezi námi, musíme jim jasně vysvětlit pravidla. Ta pravidla spočívají v dodržování zákonů dané země a respektování kultury a tradic. Zároveň však nesmíme dovolit, aby vznikala ghetta stejná jako jsou ve Francii. Právě na tyto ghetta míří psychologická propaganda samozvaného Islámského státu, ze kterých se poté mohou někteří jeho obyvatelé dostat do Sýrie a Iráku, a poté zpět do Evropy. 

Nepodléhejme psychologické válce. Neodsuzujme uprchlíky jako jeden celek, snažme se nebát samozvaného Islámského státu a nepodporujme ty populisty, kteří nás ženou do války s těmi, kteří mají společného nepřítele jako my. 

 

 

 

Autor: Dominik Dymanus | neděle 22.11.2015 20:09 | karma článku: 9,38 | přečteno: 530x
  • Další články autora

Dominik Dymanus

Sociální byty v Česku: vybydlený zdravý rozum

Sociální oblast potřebuje nutně nový zákon o sociálním bydlení. Ne však v takové podobě, který se bude předkládat na vládu.

21.8.2016 v 20:59 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1698x | Diskuse| Politika

Dominik Dymanus

Proč jsem podepsal Kroměřížskou výzvu

Už dlouho nebyla volba prezidenta České republiky tak důležitá, jako tomu bude za 2 roky. I proto jsem se rozhodl přidat ruku k dílu a podepsat Kroměřížskou výzvu.

3.8.2016 v 18:38 | Karma: 19,87 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Politika

Dominik Dymanus

Už dlouho nebyl společný dialog tak důležitý jako dnes

Svět se každý den mění. Působení islámských radikálů v Sýrii a Iráku, stále pokračující konflikt na Ukrajině, snaha o vojenský převrat v Turecku nebo výsledek referenda ve Velké Británii. Jak čelit těmto událostem? Společně.

31.7.2016 v 20:05 | Karma: 11,88 | Přečteno: 604x | Diskuse| Politika

Dominik Dymanus

Uprchlíci si předsudky nezaslouží

Po obtěžování žen v Německu se opět oživila debata nad tím, jací vlastně uprchlíci jsou. Mezi mladými lidmi roste nenávist a xenofobie. Předsudky jsou na denním pořádku. Je toto správná cesta?

27.1.2016 v 19:51 | Karma: 12,52 | Přečteno: 1647x | Diskuse| Politika

Dominik Dymanus

Systém vzdělávání potřebuje změnu

Vzdělání je klíčem k úspěchu, to bezesporu. Je však klíčem k úspěchu získání informací, které v praxi nevyužijeme? Pohled studenta, který prošel gymnáziem a nyní studuje střední školu na současný systém vzdělávání.

12.1.2016 v 20:09 | Karma: 11,45 | Přečteno: 581x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 975x
Student

 

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články