Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je skutečně prezident Zeman přítel naší Evropy, nebo jen Ruska?

Nejednoho občana naší republiky pobouřilo chování Miloše Zemana v posledních týdnech. Co považuji za vůbec největší chybu je schůzka s tou hlavou státu, která destabilizovala Ukrajinu a dále v tom pokračuje, Vladimírem Putinem.

Miroslav Kalousek to velmi úderně a přesně vystihl. Nemusíme být výjimeční v tom, že se hrbíme před diktátorem, který ohrožuje suverenitu Ukrajiny. 

Oficiální vysvětlení Pražského hradu k návštěvě Miloše Zemana bylo už předem jasné - uctění památky padlých vojáků. Pokud bychom pracovali s touto myšlenkou, pak je cesta do Ruska naprosto pochopitelná. Co ale není pochopitelné, aspoň pro mě coby mladého občana republiky, je návštěva a schůzka s prezidentem Ruska, Vladimírem Putinem. Při současné eskalaci násilí a podpory separatistů je pro mě Vladimír Putin velmi nebezpečný a se svou vizí "znovuobnovení Svazu" nepředvídatelný. Čímž bych chtěl taky říct, že je zcela v pořádku, že jsou jednotky NATO v určité aktivitě a cvičí na případné odvrácení ruského útoku na Pobaltské státy. 

Dost mě mrzí, že naše vláda složená z ČSSD, hnutí ANO a KDU není schopná odolávat těmto kontroverzním krokům Miloše Zemana. Přeci jen je za zahraniční politiku České republiky zodpovědná sama vláda, a ne prezident. Co tím myslím? Ano, prezident Zeman může jet na návštěvu do Ruska, byť se při současné ukrajinské krizi jedná, řekněme o kontroverzní cestu. Když bude prezident Zeman mluvit pouze sám za sebe nebo za republiku (pouze tehdy, pokud mu vláda schválí finance na cestu, tím dá "souhlas" k jeho cestě), není to problém. Ale pokud začne Miloš Zeman tvrdit, že se Rusko nedejbože stane součástí Evropské unie během 20 let, není to už setkání na bázi prezident České republiky a prezident Ruska, ale prezident České republiky "mluvící" za Evropskou unii a prezident Ruska. A to už vůbec nemluvím o tom, že samotné doporučení zrušení sankcí Milošem Zemanem je pro naši republiku, která je součástí Evropské unie naprosto poškozující. Podle některých se možná jedná o slovíčkaření, ale je třeba říct, že každé slovo je v diplomacii a utváření zahraniční politiky důležité, a proto je třeba si promyslet to, co řekneme. 

Není možné, aby při současné celosvětové náladě mluvil prezident Zeman za Evropskou unii. Evropská unie na to má svou komisi a svou šéfku diplomacie. Tito lidé mohou mluvit jménem celé Evropské unie, protože ji zastupují. Český prezident zastupuje jen naši republiku,přesto bychom o to ani neměli stát. Již dlouho se totiž razí v očích diplomatů ten názor, že Rusko není partner a neví se, co od něj čekat. Ať už to je chování na Ukrajině, které nám jasně dokazuje arogantnost vojenských struktur Ruska, nebo samotný sport, kdy hokejový tým Ruska opustil led ještě před hymnou Kanady, což je ve sportovní společnosti vysoce nekorektní. Rusko je tedy někdo, na kterého nemůžeme díky zkušenostem z minulosti spoléhat, ale musíme s ním jednat. Ani Západ a ani Rusko nechce válku. 

Při současné stránce není pro naši republiku v očích našich spojenců výhodné to, že naše hlava státu podlézá těm, kteří destabilizovali demokratický stát a zcela zničili všechno, co v tomto státě bylo. Mluvčí Ovčáček stále argumentuje kontroverzní cestu do Ruska tím, že prezident Zeman jedná v zájmu naší republiky, ale není tomu tak. Úroveň profesionality Hradu dokazuje už jen smutný a trapný fakt, že jednání se zúčastnil i někdo, kdo doposud nemá prověrku, Vratislav Mynář. Tato skutečnost je pro mě už i alarmující, protože samotné jednání s tak nebezpečným ruským prezidentem musí být, když už na to tedy dojde, z naší strany co nejvíce profesionální. A to v podání trojice Zeman, Mynář a Ovčáček neplatí. 

Je třeba si přiznat, že Miloš Zeman moc dobře ví, co dělá. Ví, že každý jeho kontroverzní krok znamená reklamu, a platí pravidlo, že i špatná reklama je reklamou. On o každém svém kroku ví a je o něm přesvědčený, Bohužel, jedná se o chytrého prezidenta, který ví, jak na sebe upozornit. Jediné, co můžeme do budoucna dělat je to, že se ponaučíme ze zvolení Miloše Zemana a pro příště si vybereme někoho, kdo bude skutečně stát za to a bude skutečně hájit naše zájmy, hájit zájmy svobodné země, která dbá na demokracii a svobodu. 

 

Autor: Dominik Dymanus | středa 20.5.2015 19:26 | karma článku: 20,36 | přečteno: 731x
  • Další články autora

Dominik Dymanus

Sociální byty v Česku: vybydlený zdravý rozum

Sociální oblast potřebuje nutně nový zákon o sociálním bydlení. Ne však v takové podobě, který se bude předkládat na vládu.

21.8.2016 v 20:59 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1698x | Diskuse| Politika

Dominik Dymanus

Proč jsem podepsal Kroměřížskou výzvu

Už dlouho nebyla volba prezidenta České republiky tak důležitá, jako tomu bude za 2 roky. I proto jsem se rozhodl přidat ruku k dílu a podepsat Kroměřížskou výzvu.

3.8.2016 v 18:38 | Karma: 19,87 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Politika

Dominik Dymanus

Už dlouho nebyl společný dialog tak důležitý jako dnes

Svět se každý den mění. Působení islámských radikálů v Sýrii a Iráku, stále pokračující konflikt na Ukrajině, snaha o vojenský převrat v Turecku nebo výsledek referenda ve Velké Británii. Jak čelit těmto událostem? Společně.

31.7.2016 v 20:05 | Karma: 11,88 | Přečteno: 604x | Diskuse| Politika

Dominik Dymanus

Uprchlíci si předsudky nezaslouží

Po obtěžování žen v Německu se opět oživila debata nad tím, jací vlastně uprchlíci jsou. Mezi mladými lidmi roste nenávist a xenofobie. Předsudky jsou na denním pořádku. Je toto správná cesta?

27.1.2016 v 19:51 | Karma: 12,52 | Přečteno: 1647x | Diskuse| Politika

Dominik Dymanus

Systém vzdělávání potřebuje změnu

Vzdělání je klíčem k úspěchu, to bezesporu. Je však klíčem k úspěchu získání informací, které v praxi nevyužijeme? Pohled studenta, který prošel gymnáziem a nyní studuje střední školu na současný systém vzdělávání.

12.1.2016 v 20:09 | Karma: 11,45 | Přečteno: 581x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 975x
Student

 

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články